Jatko-opinnot

Lukion päätyttyä edessäsi on hyppy tuntemattomaan. Ammatinvalinta on joillekin hyvin helppoa, mutta suurin osa kamppailee asian kanssa enemmän tai vähemmän. Älä hermostu, jos kuulut niihin, joilla ei ole aavistustakaan, mille alalle hakeutua. Anna itsellesi aikaa pohtia ja selvitä aktiivisesti eri vaihtoehtoja.

Välivuosi

Välivuosi voi olla suunniteltu tauko pitkän kouluputken päätteeksi. Tai sitten voit joutua pitämään välivuoden, koska et päässyt ensi yrittämällä haluamaasi koulutukseen. Välivuosi voi olla rikastuttava kokemus, jonka avulla parannat mahdollisuuksia jatko-opinnoissa ja työelämässä.
Kansanopistot tarjoavat monipuolista lyhytkestoista koulutusta.
Avoimessa yliopistossa voi opiskella kuka tahansa. Avoimen yliopiston kurssit luetaan hyväksi, jos myöhemmin pääset opiskelemaan yliopistoon. Avoimen yliopiston kurssien avulla voit myös parantaa pääsymahdollisuuksiasi yliopistoon.
Avoimen ammattikorkeakoulunkurssit voi myös sisällyttää myöhemmin suoritettavaan amk-tutkintoon. Avoin amk on kaikille avoin ja siellä voi opiskella ammattikorkeakoulujen tutkintovaatimusten mukaisia opintoja.

Opiskelu ulkomailla

Voit lähteä opiskelemaan ulkomaille pitemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi, itsenäisesti tai erilaisten vaihto-ohjelmien kautta. Näillä opintoluotsin sivuilla on tietoa ulkomailla opiskelusta.

Maailmalle.net-sivusto on suunnattu nuorille, jotka haluavat lähteä ulkomaille töihin tai opiskelemaan. Sivuilla on maakohtaisia oppaita, joissa kerrotaan opintoihin hakemisesta, opintojen kulusta ja rahoituksesta sekä kohdemaan tavoista ja kulttuurista. Braintrack on kaikkien maailman yliopistojen ja korkeakoulujen kotisivujen hakemisto.
Jos haluat hakeutua itsenäisesti opiskelemaan Iso-Britanniaan, käy tutkimassa opiskeluvaihtoehtojasi Ucas yhteishaun sivuilla.

Kesätöihin ulkomaille?

Voit mennä myös kesätöihin ulkomaille. Nordjobb välittää kesätyöpaikkoja nuorille Pohjoismaissa.
Allianssin kautta voit lähteä kesätöihin, vapaaehtoistyöhön tai vaikka au pairiksi ulkomaille.
Vaihto-oppilaaksi tai kielikurssille?
Lukion ensimmäisen tai toisen luokan jälkeen voit lähteä vaihto-oppilaaksi. Vaihto-oppilasvuonna opiskellaan kohdemaan lukiota vastaavassa oppilaitoksessa, asutaan paikallisessa perheessä ja eletään paikallisen nuoren elämää. Vaihto-oppilaspaikkoja välittäviä järjestöjä ovat:

AFS

YFU